Uzaktan kumandalı cyborg hamamböceği güneş panelleri aldı

Uzaktan kumandalı cyborg hamamböceği güneş panelleri aldı

Bir zamanlar robot bilimciler şöyle düşündüler. Örneğin, canlı bir hamamböceğini (doğanın kendisi hazır mükemmel duyu organları sağlamıştır) alıp uygun elektroniklerle “yükleyebilecekken” neden sıfırdan bir robot yaratalım?

Böcekler, insanlar tarafından erişilemeyen ve kendi amaçları için kullanılabilecek birçok özelliğe sahiptir: böcekler küçüktür, bu da herhangi bir çatlağa nüfuz etmelerine, son derece sınırlı alanlarda hareket etmelerine ve bir yerden bir yere uçmalarına izin verir. Elektronikle birlikte yetenekleri çoğalır.

Sonuç olarak, böcek cyborg ailesinin ilk temsilcileri doğdu – özellikle benzersiz bir koku alma duyusuna sahip cyborg çekirgesi patlayıcıları etkili bir şekilde tespit edebiliyor; küçücük dronlara dönüşen sayborg böcekleri, enkaz altında mahsur kalan doğal afet kurbanlarını aramak için kurtarma asistanı olabiliyorlar.

Böcek siborglarının ilk versiyonlarında, sınırlı kaynağa sahip piller, değiştirilmesi veya yeniden şarj edilmesi gereken güç kaynakları olarak kullanıldı. RIKEN Araştırma Enstitüsü’ndeki (Japonya) araştırmacılar daha da ileri gittiler ve siborg hamamböceklerine güneş panelleri kurdular.

Lityum polimer bataryaya ek olarak, elektronik kit, böceğin ayaklarını kontrol eden özel bir «sırt çantasına» yerleştirilmiş bir modülün yanı sıra kablosuz bir alıcı da içerir. Bu da güneş panellerine, hamamböceğinin arkasında bulunan 0.004 mm kalınlığında ultra ince bir film şeklinde bağlanır.

Güneş pilinin gücü 17.2 MW olup, güneşte yarım saat şarj edildikten sonra yenilenen iki saatlik bir çalışma kaynağı sağlar.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir